Wat is mindset en zijn er verschillende soorten mindsets?

Een vrouw die aan haar mindset aan het werken is
Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En ontvang tips over hoe je op een persoonlijk vlak door kan blijven groeien!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Mindset gaat over wat je gelooft over jezelf en hoe je de wereld ziet. Het beïnvloedt hoe je denkt, voelt en handelt in verschillende situaties. En het mooie hiervan? Je mindset is niet vast en het is iets dat je verder kan ontwikkelen. Wanneer je leert je mindset op een positieve manier te ontwikkelen kan dit je helpen bij je persoonlijke groei en succes.

Betekenis mindset

De term ‘mindset’ lijkt tegenwoordig wel heel erg fancy te zijn, maar is dit terecht? Wat ons betreft wel, het vormt namelijk de basis van hoe we leren, hoe we groeien en hoe we ons aanpassen. Psycholoog Carol Dweck, pionier op het gebied van mindset-onderzoek, onderscheidt de mindset wel in twee hoofdtypen: de vaste mindset en de groei mindset. Mensen met een vaste mindset geloven dat hun basisvaardigheden, intelligentie en talenten vaste eigenschappen zijn. Ze denken dat je hebt wat je hebt, en dat is het.

Aan de andere kant zijn en er mensen met een groei mindset. Mensen met een groei mindset hebben de overtuiging dat vaardigheden en intelligentie ontwikkeld kunnen worden door inzet, leerprocessen en doorzettingsvermogen. Zo zien ze falen niet als een slecht teken, maar zien ze dit bijvoorbeeld om een kans om weer meer te leren.

Mindset voorbeelden in de praktijk

Het hebben van een positieve mindset heeft eigenlijk bijna alleen maar voordelen. Om dit wat duidelijker toe te lichten geven we hier een paar duidelijke voorbeelden waarom een goede mindset je verder brengt.

Onderwijs: Een student met een groei mindset ziet een uitdagend probleem als een kans om iets nieuws te leren, terwijl een student met een vaste mindset zich snel overweldigd voelt en opgeeft.

Werk: Een werknemer met een groei mindset zoekt actief naar feedback en gebruikt deze als brandstof voor professionele ontwikkeling. Iemand met een vaste mindset vermijdt uitdagingen, uit angst om te falen.

Persoonlijke relaties: In relaties kan een groei mindset partners aanmoedigen om aan zichzelf te werken en conflicten te zien als kansen om de band te versterken. Met een vaste mindset kunnen problemen echter onoverkomelijk lijken.

Hoe kan je een groei mindset ontwikkelen?

Het hebben van een groei mindset stelt je in staat om te leren van je fouten en eerder je doelen te bereiken. Maar hoe kan je dit in de praktijk ontwikkelen? Het ontwikkelen van een groeimindset begint met zelfbewustzijn en de bereidheid om verandering te omarmen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om een meer flexibele en veerkrachtige mindset te creëren:

  1. Sta open voor leren: Zie elke ervaring, goed of slecht, als een kans om iets nieuws te leren. Dit helpt om uitdagingen in kansen om te zetten.
  2. Omarm uitdagingen: Zie moeilijkheden niet als obstakels, maar als kansen om te groeien en te verbeteren.
  3. Leer van kritiek: In plaats van defensief te worden, probeer constructieve feedback te zien als waardevolle inzichten die je kunnen helpen verbeteren.
  4. Vier inspanning, niet alleen succes: Waardeer hard werken en doorzettingsvermogen, zelfs als dit niet altijd direct tot succes leidt. Het proces is net zo belangrijk als het eindresultaat.
  5. Herken en herformuleer vaste mindset gedachten: Wanneer je merkt dat je denkt "Ik kan dit niet" of "Dit is te moeilijk", probeer deze gedachten dan om te zetten in "Ik kan dit nog niet" of "Dit is een kans om te groeien".

Nu je een duidelijk beeld hebt van wat mindset inhoudt en hoe krachtig het kan zijn in de praktijk, is het tijd om te reflecteren op je eigen overtuigingen. Welke mindset heerst er in jouw leven? Zie je ruimte voor groei? Jouw mindset is als een spier: hoe meer je deze traint, des te sterker hij wordt. En onthoud: jouw mindset bepaalt voor een groot gedeelte hoe jouw toekomst er uit komt te zien.

Door op "Alle cookies toestaan" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen.