Begin direct slimmer te leren met deze 5 tips

Een man die op een slimmere manier aan het leren is
Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En ontvang tips over hoe je op een persoonlijk vlak door kan blijven groeien!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De wereld om ons heen verandert steeds sneller en dit maakt het ook erg belangrijk om snel en effectief te leren. Of je nu een nieuwe taal oppakt, jezelf verdiept in een technisch onderwerp, of simpelweg je kennis wilt verbreden, slimmer leren kan hier echt het verschil maken. In dit artikel delen we vijf tips die je helpen om je slimmer te leren en je potentieel maximaal te benutten.

Tip 1: Stel SMART doelen om slimmer te leren

Stel specifieke, Meetbare, Acceptabele, Realistische, Tijdsgebonden doelen voor wat je wilt bereiken met je leerinspanningen. Door specifieke doelen te stellen, kun je je focus richten en je voortgang monitoren. Dit werkt niet alleen motiverend, maar helpt je ook om je leerinspanningen te richten op wat echt belangrijk is.

Tip 2: Pas actief leren toe

Actief leren betekent dat je betrokken en interactief bezig bent met de leerstof. Dit kan bijvoorbeeld met het maken van samenvattingen of de kennis direct in de praktijk toepassen. Door dit te doen ga je het ten eerste beter begrijpen en daarnaast blijft de geleerde stof beter hangen. Als we dan toch aan het leren zijn is het natuurlijk ook wel handig dat we de belangrijke zaken beter kunnen onthouden

Tip 3: Gebruik meer dan 1 leerbron

Door op meerdere manier soortgelijke stof te leren kan dit veel beter blijven hangen. Wanneer je bijvoorbeeld een boek leest, een cursus volgt en video’s bekijkt over hetzelfde onderwerp is het waarschijnlijk dat je de stof beter gaat begrijpen. Elke bron kan net weer een andere invalshoek hebben die de stof weer een stuk duidelijker voor je maakt.

Tip 4: Plan je herhalingen in

Om de geleerde stof goed te kunnen onthouden moet je de stof herhalen. Wanneer je dit niet doet zul je merken dat je de stof op den duur gewoon weer gaat vergeten, en dit is zonde. Dit hoeft ook niet eens veel tijd te kosten. Een paar minuten opfriswerk kan hierbij dan ook al meer dan genoeg zijn.

Tip 5: Creëer een goede leeromgeving

Zorg ervoor dat je een rustige werkomgeving hebt waar je je optimaal kunt focussen. Voor iedereen kan dit anders zijn, dus doe hier vooral ook zelf veel onderzoek naar. Daarnaast kan een bepaalde soort muziek ook erg effectief zijn voor het leren. Als laatste subtip kan het nog helpen om een netwerk te creëren van mensen die dezelfde stof aan het leren zijn. Je kan elkaar motiveren en een stok achter de deur zijn voor elkaar om toch door te gaan met leren.  

Tip 6: Blijf nieuwsgierig bij het leren

Wanneer je nieuwsgierig blijft om door te leren zal dit je groei altijd bevorderen. Wanneer je nieuwsgierig blijft en ergens beter in wordt kan dit het leerproces ook een stuk aangenamer maken. Daarbij ben je vaak geneigd om veel dieper in de stof te duiken en betere verbanden te leggen, waardoor je de stof nog sneller tot je gaat nemen.

Met deze tips kun je niet alleen op een slimmere manier leren, maar maak je het voor jezelf ook een stuk meer aangenaam. Blijf dus leren, maak fouten, pas de stof toe, leer meer en verbreed je kennis. Alleen zo kan je op de meest effectieve manier leren; en dan kan leren ook gewoon echt leuk zijn.

Door op "Alle cookies toestaan" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen.