Betekenis motivatie en welke factoren spelen een rol bij motivatie?

Een quote om motivatie te krijgen
Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En ontvang tips over hoe je op een persoonlijk vlak door kan blijven groeien!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Motivatie is de kracht die je aanzet om actie te ondernemen. Het zorgt ervoor dat je uit bed komt in de ochtend en je helpt om je dromen te volgen. Motivatie is dus eigenlijk onze innerlijke drijfveer die je gedrag en actie beïnvloedt. Maar hoe komt het dat de ene persoon altijd vol motivatie is, terwijl iemand anders dat helemaal niet is? In dit artikel duiken we hier onder andere dieper op in en leggen we uit hoe je sneller gemotiveerd kan worden.

Wat is motivatie

Motivatie is eigenlijk een fenomeen dat verklaart waarom mensen bepaalde acties uitvoeren om hun behoeften en verlangens te vervullen of om hun doelen te halen. Motivatie is een mix van verschillende krachten, zo kan je gemotiveerd worden door emotionele, sociale of mentale krachten. Het kan van binnen komen, maar ook externe factoren kunnen hier een rol op spelen. Als je ergens plezier in hebt komt de motivatie vaak vanuit jezelf om een bepaalde actie te nemen, maar geld, liefde en waardering zijn ook 2 grotere externe krachten die je motivatie sterk kunnen beïnvloeden.

Factoren die een rol spelen bij motivatie

Als je motivatie beter wilt begrijpen ontkom je er niet aan om naar verschillende factoren te kijken. We hebben hier een lijst voor je gemaakt met de belangrijkste factoren die je motivatie kunnen beïnvloeden:

Doelen en ambities:

Het stellen van duidelijke, haalbare doelen kan een krachtige motivator zijn. Doelen kunnen je namelijk richting geven en over het algemeen kan je stellen dat je meer gemotiveerd wordt als je ziet dat je steeds dichter bij je doelen komt.

Waardering en erkenning:

Het gevoel om gewaardeerd te worden is een andere sterke factor. Of het nu gaat om een schouderklopje, een promotie of gewoon een simpel bedankje, het kan ons motiveren om harder te werken en ons best te doen.

Interesses en passies:

Wanneer we bezig zijn met activiteiten die we leuk vinden of waar we gepassioneerd over zijn, is motivatie vaak natuurlijk al aanwezig. Als je iets leuk vind is het veel makkelijker om motivatie te vinden om deze activiteiten te blijven doen. Dit kan op een bepaalde manier ook minder goed zijn. Als je bijvoorbeeld veel motivatie hebt om te gamen, kan het zijn dat je meer belangrijke dingen links laat liggen.

Sociale omgeving:

De mensen om ons heen kunnen een grote invloed hebben op onze motivatie. Zo kan je motivatie tijdens het sporten als andere mensen voor je aan het juichen zijn, maar het kan net zo goed op te werkvloer gebeuren.

Fysieke en emotionele toestand: Onze gezondheid, zowel fysiek als emotioneel, speelt een cruciale rol in hoe gemotiveerd we ons voelen. Goede gezondheid en positieve emoties zorgen er bijna altijd voor dat je meer gemotiveerd bent. Je hebt dan automatisch ook veel meer energie om bepaalde acties te doen, wat weer resulteert in motivatie.

Motivatie quote

Hoe je sneller gemotiveerd kan worden

Het vinden van motivatie kan soms een uitdaging zijn, vooral wanneer er ander taken in de weg zitten waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Maar gelukkig zijn er ook manieren om jezelf snelle te motiveren om zo je productiviteit te verhogen. Hier zijn een paar goede manieren hoe je veel sneller gemotiveerd kan worden.

Creëer een positieve omgeving:

Omring jezelf met positieve mensen die je kunnen inspireren en aanmoedigen. Daarbij is het altijd een goed idee om op een opgeruimde plek te werken, zo kan je zoveel mogelijk gefocust werken en dat motiveert.

Zoek inspiratie:

Lees boeken, luister naar podcasts, of kijk video's die gaan over succesverhalen of motiverende onderwerpen. Je hebt het vast wel vaker gehad dat je na het zien of horen van iets eigenlijk gelijk aan de slag wou gaan. Let er alleen wel op dat je niet blijft hangen in het kijken van video’s, want dat kan er juist voor zorgen dat je minder gedaan krijgt.

Verdeel grote taken in kleinere taken:

Een groot project kan overweldigend lijken. Door het op te delen in kleinere stukjen, voelt het minder intimiderend en is het gemakkelijker om ergens aan te beginnen. Daarbij weet je ook veel beter waar je moet beginnen en hoe lang je er ongeveer mee bezig bent. Vooral dat laatste kan het ook makkelijker maken om ergens mee te beginnen.

Beloon jezelf:

Stel beloningen in als je een bepaalde taak gehaald hebt. Het hoeft natuurlijk geen grote beloning te zijn, dus denk eerder aan een kopje koffie, een korte wandeling, of tijd voor je hobby. Dit verschilt een beetje per persoon, maar voor sommige is dit de ideale manier om meer gemotiveerd te zijn.

Visualiseer je succes:

Neem de tijd om jezelf het succesvol voltooien van je taken voor te stellen. Visualisatie kan erg krachtig zijn om gefocust en gemotiveerd te blijven. Wanneer je goed visualiseert kunnen er bepaalde emoties vrijkomen en we hebben eerder al besproken dat emoties je kunnen helpen om sneller gemotiveerd te worden.

Pas de 'Vijf minuten regel' Toe:

Als je moeite hebt om te beginnen, zeg dan tegen jezelf dat je slechts vijf minuten aan de taak zult werken. Vaak is het starten het moeilijkste deel, en eens bezig, vind je het gemakkelijker om door te gaan.

Zorg voor Jezelf:

Zorg ervoor dat je goed eet, voldoende slaapt, en regelmatig beweegt. Zonder gezond lichaam is het veel lastiger om gemotiveerd te worden, dus dat kan niet ontbreken. Voor de rest is het goed ook goed om af en toe van scene te wisselen. Een andere locatie kan je ook helpen om meer gemotiveerd te worden of het kan je helpen om je focus te verbeteren.

Hopelijk ben je nu meer bewust hoe motivatie werkt en welke factoren invloed hebben op je motivatie. Als je moeite hebt met motivatie raden we je aan om aan de slag te gaan met onze tips en hopelijk ben je straks nog meer gemotiveerd!

Door op "Alle cookies toestaan" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen.