Fitness
8 min leestijd

Het nut en de voordelen van hydratatie

Hoe kan je op een goede manier hydrateren?
Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En ontvang tips over hoe je op een persoonlijk vlak door kan blijven groeien!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Veel mensen denken bij hydratatie aan genoeg water drinken, maar hydratatie is veel meer dan dit. Heel technisch gezien is hydratatie het proces waarbij we voldoende vloeistoffen binnenkrijgen om te zorgen dat je lichaam in balans blijft. Zo helpt hydratatie ook bij het ondersteunen van alle cellen en organen in ons lichaam. Het zorgt ervoor dat je lichaam de goede temperatuur heeft en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Dit zijn al genoeg punten om eens goed in het nut hydratatie te duiken, dus dat gaan we in dit artikel doen.

Wat is hydratatie en waarom is het essentieel

We hebben het al kort toegelicht, maar hydratatie is het proces van het in optimale balans houden van de vloeistoffen in het lichaam. Het gaat dus niet alleen om het drinken van water, maar het zorgt voor een groot aantal processen in het lichaam. Wanneer je lichaam goed gehydrateerd is, dan is je huidgezondheid beter, zijn je fysieke prestaties beter, maar helpt dit ook bij je cognitieve functies. Het helpt je lichaam dus op alle vlakken beter presteren.

En dat is niet gek. Het menselijk lichaam bestaat namelijk voor 60% uit water. Water speelt dus bijna in elk deel van het lichaam een cruciale rol.  

Hoeveel water heb ik nodig?

Iedereen is anders en heeft een ander leven, daarom is het ook lastig om precies te zeggen hoeveel water je moet drinken. Het kan sterk afhangen van je gewicht, hoeveel je sport/beweegt, maar ook het weer en klimaat kunnen hier een rol in spelen. Voor de gemiddelde mens is het goed genoeg om 8 glazen water per dag te drinken.

Maar je lichaam kan ook verschillende signalen afgeven waardoor je een betere indicatie hebt of je voldoende water drinkt. Als je een droge keel hebt, ben je vaak al een beetje laat met genoeg drinken. Een andere indicatie is je urine. Hierbij wil je het liefste dat dit lichtgeel is, dus niet te donker of doorzichtig.

Tekenen van uitdroging

Uitdroging treedt op wanneer we niet genoeg vloeistoffen binnenkrijgen om het verlies door zweten, urineren en zelfs ademen te compenseren. De eerste tekenen kunnen zijn: vermoeidheid, droge mond, en hoofdpijn. Als je meer uitdroogt kunnen symptomen ernstiger worden, waaronder duizeligheid, verwardheid, en een droge, plakkerige mond. Langdurige uitdroging kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen, waaronder nierstenen, urineweginfecties en zelfs nierfalen. Het is dus cruciaal om tekenen van uitdroging op tijd te leren herkennen en direct actie te ondernemen door meer vocht binnen te krijgen.

Een vrouw die water aan het drinken is na het sporten

De voordelen van goed gehydrateerd blijven

Een goed gehydrateerd lichaam is niet alleen goed voor dorst vermindering, maar er zijn veel meer belangrijke voordelen. Hier hebben we een opsomming van een paar belangrijke voordelen die we wat dieper hebben toegelicht.

  • Verbeterde fysieke prestaties: Vocht speelt een cruciale rol in het behouden van energieniveaus en het optimaliseren van de fysieke prestatie. Zelfs een lichte uitdroging kan leiden tot verminderde uithoudingsvermogen, kracht, en reactietijden.
  • Cognitieve functies: Hydratatie beïnvloedt direct onze cognitieve functies, inclusief concentratie, alertheid en kortetermijngeheugen. Voldoende hydratatie kan helpen om een scherpe geest te behouden en de productiviteit te verhogen.
  • Gewichtsbeheersing: Water kan helpen bij gewichtsbeheersing doordat het kan zorgen voor een gevoel van volheid en het verhogen van de stofwisseling. Een glas water voor de maaltijd kan overeten helpen bijvoorbeeld ook voorkomen.
  • Huidgezondheid: Een goed gehydrateerd lichaam draagt bij aan een gezonde, stralende huid. Uitdroging kan de huid droog en gevoeliger voor rimpels maken.

Hydratatie en sportprestaties

Voor atleten en mensen die veel sporten is hydratatie ook essentieel. Tijdens een zware activiteit verliest je lichaam een hoop vocht door te zweten. Zweten helpt onder andere bij het in stand houden van je lichaamstemperatuur. Daarom is het extra belangrijk om je vochtverlies dan aan te vullen en het helpt dus bij:

Temperatuurregulatie: Goede hydratatie helpt de lichaamstemperatuur te reguleren tijdens inspanning, wat essentieel is voor maximale prestaties en het voorkomen van oververhitting.

Spierfunctie: Voldoende hydratatie ondersteunt de spierfunctie en voorkomt krampen, waardoor je langer en effectiever kunt trainen.

Herstel: Hydratatie speelt een sleutelrol in het herstelproces na de training, door het helpen afvoeren van afvalstoffen en het aanvullen van voedingsstoffen in de spieren.

Het is dus geen vraag of je goed moet letten op je hydratatie voor, tijdens en na het sporten.

Verschillende bronnen van hydratatie

Het is nu waarschijnlijk wel duidelijk hoe belangrijk een goede hydratatie is, maar er zijn meer dingen dat water die je kunnen helpen bij je hydratatie. Vruchten en groenten hebben altijd een hoog vochtgehalte en kunnen je dus ook helpen bij hydratatie. Denk hier bijvoorbeeld aan watermeloen, komkommer, sinaasappels of blauwe bessen. Daarbij kan je ook andere dranken drinken, zoals thee. Het is ook goed om hiermee te variëren, zodat je ook voldoende andere belangrijke stoffen binnenkrijgt.

Het is dus super belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Niet alleen zodat je geen dorst hebt, maar voornamelijk voor alle andere voordelen. Probeer hier dus slim mee om te gaan als je dit nog niet deed en ervaar zelf wat het voor je kan betekenen.

Door op "Alle cookies toestaan" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen.