Fitness
8 min leestijd

Waarom je genoeg gram eiwitten moet eten voor optimale spiergroei

Eiwitrijke producten zoals eiwitshakes noten en vlees
Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En ontvang tips over hoe je op een persoonlijk vlak door kan blijven groeien!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, essentieel voor het herstel en de groei van spieren, vooral voor degenen onder ons die regelmatig sporten. Maar hoeveel eiwitten heb je precies nodig voor optimale spiergroei? In dit artikel duiken we in het belang van eiwitten, het belang voor sporters en hoe je jouw ideale eiwitconsumptie kan berekenen.

Het belang van eiwitten bij sporten

Eiwitten spelen een cruciale rol in het herstelproces na het sporten. Ze helpen niet alleen bij het herstellen van de kleine schade die je spieren oplopen, maar zorgen ook voor de opbouw van nieuwe spiermassa. Zonder voldoende eiwitten in je dieet kan je je spieropbouw flink belemmeren en dit is natuurlijk zonde na al dit harde werk.

Hoeveel eiwitten per dag voor optimale spiergroei?

Gezonde mensen hebben gemiddeld 0.83 gram eiwit nodig per kilogram om optimaal te kunnen functioneren. Dus voor een persoon van 70 kilo komt dit neer op 58 gram eiwitten per dag. Voor optimale spiergroei is de algemeen aanbevolen hoeveelheid eiwit voor personen die regelmatig aan krachttraining doen wel wat hoger, namelijk 1.6 tot 2.2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid kan variëren afhankelijk van je specifieke fitnessdoelen, intensiteit van de trainingen, en algemene gezondheid.

Hoe bereken je het aantal eiwitten?

Het berekenen van het aantal eiwitten dat je nodig hebt is eigenlijk erg eenvoudig. Je kan dit met de volgende formule berekenen: je lichaamsgewicht in kilogrammen vermenigvuldigen met een getal tussen 1.6 en 2.2, afhankelijk van je activiteitsniveau en fitnessdoelen. Bijvoorbeeld, een persoon van 70 kg die regelmatig aan krachttraining doet, zou tussen de 112g (701.6) en 154g (702.2) eiwitten per dag moeten eten voor optimale spiergroei.

Timing van eiwitinname

De timing van je eiwitinname kan net zo cruciaal zijn als de hoeveelheid eiwit die je eet, vooral als je je richt op spiergroei en herstel. Het eten van eiwitten direct na een training, bekend als het "anabole venster", kan helpen bij het optimaliseren van spierherstel en groei. Dit venster is de periode direct na je workout waarin je lichaam het meest ontvankelijk is voor voedingsstoffen, waaronder eiwitten, voor herstel en groei.

Een eiwitrijke snack of shake binnen 30 tot 45 minuten na je training kan helpen de spiereiwitsynthese te stimuleren, het proces waarbij je lichaam beschadigde spiervezels repareert en versterkt. Buiten het post-workout venster, is het natuurlijk ook belangrijk om gedurende de dag regelmatig wat extra eiwitten te eten. Zo kan je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten in je systeem hebt om je spiergroei te optimaliseren.

Wanneer je op een evenwichtige manier voor en na je workout eiwitten eet zal dit je zeker helpen op je fitness en spiergroei doelstellingen te halen. En vergeet ook zeker niet naar je lichaam te luisteren en testen wat voor jou het beste werkt. Elk lichaam is uniek en kan daarom ook verschillen.

In welk eten zitten de meeste eiwitten?

Om je dagelijkse eiwitdoelen te halen, is het belangrijk om eiwitrijke voedingsmiddelen in je dieet op te nemen. Denk aan kip, vis, vlees, eieren, melkproducten (zoals yoghurt en kwark), bonen, noten, en eiwitpoeders. Deze voedingsmiddelen bevatten niet alleen hoge hoeveelheden eiwitten, maar zijn ook rijk aan andere essentiële voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Het is natuurlijk wel het meeste gezonde om je eiwitten uit ‘echte’ voeding te halen en wat minder uit supplementen. Dit kan voor veel mensen wel lastig zijn en daarom zijn eiwitpoeders voor veel mensen toch een goede keuze.

Eiwitten zijn onmisbaar voor iedereen die aan fitness doet en meer spiergroei wil realiseren. Door de juiste hoeveelheid eiwitten in je dieet op te nemen, ondersteun je niet alleen je herstel na het sporten, maar maximaliseer je ook je gains in de sportschool. Vergeet niet je eiwitconsumptie aan te passen aan je lichaamsgewicht en fitnessdoelen voor de beste resultaten.

Door op "Alle cookies toestaan" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen.