Waarom doelgerichtheid belangrijk is in je leven

Wat is doelgerichtheid
Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En ontvang tips over hoe je op een persoonlijk vlak door kan blijven groeien!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Doelgerichtheid is het proces waarbij je vastbesloten bent, goed gefocust bent en een helder doel voor ogen hebt zodat je bepaalde acties onderneemt. Zonder doelen kan het lastig zijn om ergens echt voor te gaan en dat maakt het belangrijk om doelmatig te werk te gaan. Het kan je helpen om afleidingen te weerstaan en beter planningen te maken. In dit artikel gaan we dieper in op wat doelgerichtheid is en waarom je voortaan zoveel mogelijk doelgericht te werk wil gaan.

Wat is doelgerichtheid?

Doelgerichtheid is eigenlijk het tegenovergesteld van alles maar op je af laten komen en wel zien wat er gebeurt. Als je doelgericht werkt ben je over het algemeen dus veel meer bewust waarom dingen moet gebeuren of waarom ze gebeuren. De eerste stap is het stellen van SMART doelen (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistische en tijdsgebonden). Maar het blijft niet bij het opstellen van de doelen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je je best gaat doen om deze doelen te halen. Het mooie aan deze doelen dat je ze in kleinere doelen op kan knippen, zodat je veel beter kan plannen. Door op deze manier te werken kan je veel doelgerichter worden, omdat het makkelijker is om oog te houden op de doelen.

Als je doelgericht te werk gaat, wil je dus eigenlijk proberen om zo effectief en efficiënt mogelijk te werken, zodat je eerder je doelen of andere mijlpalen kan halen.

Doelgericht werken geeft je ideeën

Waarom wil je doelgericht te werk gaan?

In grote lijnen is het nu waarschijnlijk wel duidelijk waarom je doelgericht wilt werken, maar het heeft misschien nog meer voordelen waar je eerst niet aan zou denken. Doelgerichtheid kan bijvoorbeeld leiden tot een betere persoonlijke balans en voldoening, omdat je met duidelijke doelstellingen werkt aan wat echt belangrijk voor je is. Daarnaast kan het je helpen om proactief kansen te spotten en te grijpen die je anders zou kunnen missen. Hier zijn alle redenen:

Focus en efficiëntie

Door doelgericht te werk te gaan, kun je je focus verbeteren Het helpt je om nee te zeggen tegen afleidingen en ja tegen acties die je dichter bij je doel brengen. Dit kan je dus veel gerichter, efficiënter en productiever maken.

Motivatie en zelfvertrouwen

Het stellen van duidelijke doelen en het stap voor stap werken naar het bereiken ervan, kan ook helpen om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Elke mijlpaal kan je weer zien als een soort boost voor je zelfvertrouwen en elke uitdaging die je uiteindelijk oplost kan je dan ook motivatie geven.

Kans op succes

Door doelgerichter te werken vergroot je eigenlijk altijd de kans op succes. Door je inspanningen te concentreren op wat echt belangrijk is, verspil je je kostbare tijd en geld niet aan dingen die minder belangrijk zijn.

Persoonlijke groei

Het doelgerichter werken is ook een vorm van constante persoonlijke ontwikkeling. Je leert over jezelf, je passies, en je grenzen. Je zal ook wel gaan merken dat dit zelfinzicht onbetaalbaar is omdat deze inzichten nog wel eens een grote rol kunnen gaan spelen in de toekomst.

Duidelijkheid en richting

Tenslotte, doelgerichtheid geeft je leven en werk duidelijkheid en richting. Het transformeert vage dromen en wensen in concrete stappen en strategieën. Het maakt het leven leuker, maar geeft het ook meer betekenis.

Doelgerichtheid voor bedrijven

Doelgericht werken geldt uiteraard ook voor bedrijven. Wanneer je als bedrijf duidelijks doelen stelt met KPI's en dit ook goed blijft volgen, is de kans groter dat je de doelen uiteindelijk ook gaat halen. Zo kan je als bedrijf doelen stellen, maar kan dit ook per afdeling of per team. KPI's kunnen je helpen om je doel op te knippen en deze belangrijke cijfers te meten, waardoor je een beter idee hebt of je de doelen ook echt gaat halen.

Zo hebben in Nederland veel bedrijven een Power BI dashboard van Teamleader, Exact of Twinfield met daarin de belangrijkste KPI's, het is mogelijk om deze bij TapTarget te laten maken.. Zo kunnen ze eenvoudig de prestaties volgen en bijsturen waar nodig.

Doelgerichtheid gaat dus niet alleen een manier van werken, het is ook vooral een manier van leven. Wanneer je het op een goede manier toepast stelt het je in staat om met meer vertrouwen en duidelijkheid door het leven te gaan, zodat je voor jouw belangrijke dingen kan realiseren. Door doelgericht te leven en te werken, kun je jouw potentieel maximaliseren en een vervuld leven leiden. De kunst is om je doelen slim te kiezen, je strategieën zorgvuldig te plannen, en met toewijding en veerkracht je pad te volgen. Hopelijk zie je nu ook in hoe je je leven kan transformeren door doelgericht te werken.

Door op "Alle cookies toestaan" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen.