7 tips en concentratie oefeningen om je concentratieprobleem op te lossen

Een man achter een bureau met een concentratieprobleem
Meld je aan voor de nieuwsbrief!

En ontvang tips over hoe je op een persoonlijk vlak door kan blijven groeien!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het is geen verassing dat velen van ons kampen met concentratieproblemen. We hebben tegenwoordig zo veel afleiding, al is het geen notificatie op je telefoon, dan is het wel weer een email die net binnenkomt. Maar gelukkig zijn er ook oefeningen en manieren op je concentratieproblemen op te lossen. Met de oefeningen die we hier gaan bespreken kan je ervoor zorgen dat je weer een stuk beter gefocust en geconcentreerd kan werken en leren. Denk aan het plannen van focus blokken en meditatie om je focus te verbeteren.

Oorzaak van concentratieproblemen

Concentratieproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan lichaam aan dagelijkse keuzes, maar het kan ook een medische aandoening zijn. Een gebrek aan slaap, slechte eetgewoontes, te weinig beweging en stress zijn veel voorkomende boosdoeners. Maar dit is niet het enige, ook ADHD en depressie kunnen ervoor zorgen dat je totaal niet kan concentreren. Maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om je concentratie te verbeteren.

Concentratieproblemen oplossen

Het is ten eerste belangrijk om te bekijken van de oorzaak is van je concentratieproblemen. Pak een pen en papier erbij en schrijf op waardoor jij denkt dat je geen goede concentratie hebt. Zodra je dit weet kan je verschillende dingen gaan testen om te kijken of dit je concentratie op den duur gaat verbeteren. Probeer hier dus vooral mee te experimenteren. De volgende tips kunnen je hierbij helpen:

Minimaliseer afleidingen:

Lekker cliché natuurlijk, maar dit is voor veel mensen toch de grootste boosdoener. Om goed te kunnen focussen heb je nou eenmaal geen afleidingen nodig die je van je werk op studie afhouden. Zet bijvoorbeeld je telefoon op vliegtuigstand, of stop hem weg. Ook is het beter om een opgeruimde werkplek te hebben, zo kunnen je ogen minder snel op iets vallen wat je weer af kan leiden.

Verbeter je slaapgewoonten:

Veel mensen slapen eigenlijk veel te weinig en over het algemeen heeft dit een groot effect op je focus. Zorg er dus voor dat je elke nacht 7-9 uur probeert te slapen. Daarbij is het belangrijk om, wanneer mogelijk, elke dag dezelfde tijd naar bed te gaan en weer op te staan. Zo komt je in een bepaalde routine terecht die je ook kan helpen om beter te concentreren.

Eet gezond en blijf gehydrateerd:

Wanneer je lichaam op een goede manier gehydrateerd is en je de goede voedingstoffen binnenkrijgt wordt het al veel makkelijk om goed te kunnen focussen. Focussen vergt nu eenmaal ook energie.

Plan focusblokken:

Het is onrealistisch om heel de dag te focussen, met name als je op dit moment concentratieproblemen ervaart. Probeer dus elke dag 1 of meerdere korte focusblokken in te plannen, waarbij je echt gefocust bent. Dit is een goede oefening en je zult zien hoeveel je gedaan krijgt in een korte tijd.

Neem regelmatig pauzes: Het is erg populair om hard te werken, maar het is vaak toch echt beter om korte pauzes in te lassen. Probeer bijvoorbeeld na elk focusblok een aantal minuten pauze in te lassen, voordat je doorgaat met het volgende focusblok. In het volgende stuk over concentratieoefeningen gaan we hier nog wat dieper op in.

Een vrouw die aan het concentreren is

Concentratie oefeningen

Naast de tips die we net al gegeven hebben zijn er ook echt oefeningen die je kan doen om je helpen om beter te worden in het concentreren:

Meditatie:

Er zijn meerdere studies gedaan naar het effect van meditatie op focus. Het blijkt dat regelmatig mediteren je kan helpen om je beter te focussen op het huidige moment. Tijdens een meditatie wil je namelijk proberen je gedacht onder controle te houden en bijvoorbeeld alleen te letten op je ademhaling.

Pomodoro techniek:

Dit is eigenlijk de techniek om korte focusblokken en pauzes in te lassen om voor korte tijd heel erg gefocust te werken. Zo krijg je over het algemeen in korte tijd een hoop gedaan. Werk bijvoorbeeld voor 25 minuten volledig gefocust en plan vervolgens een korte pauze van 5 minuten. Dit helpt tegen je vermoeidheid en zorgt ervoor dat je fris blijft.

Spelletjes voor geheugentraining:

Er zijn veel spelletjes en puzzels waarbij focus en denkkracht nodig is en deze spellen kunnen je goed helpen bij je concentratie. Als iets leuk is, is het vaak namelijk een stuk makkelijker om geconcentreerd te werken. Dit kan dus een ideale beginoefening zijn als je echt veel moeite hebt met concentratieproblemen.

Concentratieproblemen kunnen frustrerend zijn, maar met de juiste aanpak en oefeningen kun je je focus aanzienlijk verbeteren. Probeer dus eens om aan de slag te gaan met deze tips en oefeningen. Het is belangrijk om stap voor stap meer te proberen, het werkt vaak ook niet als je alles in 1 keer wilt implementeren. Concentratie kan je zien als een spier die je kan trainen, op het begin kan deze niet veel hebben, maar dit kan heel erg verbeteren. Hopelijk ga je zelf ook de voordelen van goede concentratie en focus ervaren!

Door op "Alle cookies toestaan" te klikken, stem je in met het opslaan van cookies op je apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en bij te dragen aan onze marketinginspanningen.